Activiteiten

De 1 miljoen euro die Burgerboerderij De Patrijs zichzelf voor de crowdfunding als doel stelde, is inmiddels gehaald; dit dankzij honderden certificaten van Deelgenoten, talrijke donaties én ook veel leningen. Een grote bijdrage in de laatste categorie is van Stichting Voorgrond. ‘Het verhaal van De Patrijs klopt gewoon. Prima aanpak, door een stevig en deugdelijk team’, geeft bestuursvoorzitter Hans Zwagemaker aan.

Organisatie

Bestuurders van Stichting Voorgrond zijn Nienke Schachtschabel, grafisch ontwerper en agroforester, Ron Methorst, lector omgeving inclusief ondernemen AERES Hogeschool, en – sinds de oprichting van de stichting – Hans Zwagemaker, voorzitter/ ondernemer-fiscalist.

De leden van het bestuur ontvangen geen bezoldiging; zij hebben recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie redelijkerwijs gemaakte kosten. Stichting VoorGrond heeft geen personeel in dienst.

Digitaal lesprogramma

Stichting Voorgrond is recent gestart met de ontwikkeling van een digitaal lesprogramma voor het keuzevak ‘Natuurlijk groen’ voor leerlingen van het VMBO. De Stichting doet dat in samenwerking met de Groene Wereld, de grootste leverancier van beroepsgerichte leermiddelen binnen groen VMBO en Het Groene Wiel / Instituut voor Natuureducatie.
De Stichting onderzoekt de mogelijkheden om lesmateriaal over grond, bodem- en bodemdieren voor leerlingen van het primair onderwijs te (laten) ontwikkelen.

Stichting Voorgrond is lid van Land van Ons

Land van Ons is een burgerinitiatief dat namens haar leden landbouwgrond opkoopt en vervolgens een plan maakt om samen met de boeren de biodiversiteit te herstellen. Land van Ons heeft (als coöperatie) inmiddels meer dan 28.000 leden; in korte tijd heeft dit burgerinitiatief ruim 300 hectare boerenland in eigendom verkregen, waar ze direct met het bevorderen van de biodiversiteit zijn gestart.  

Stichting Voorgrond ontvangt jaarlijks veel giften en bijdragen die donateurs specifiek bestemmen voor een van de statutaire doelstellingen van Stichting Voorgrond, te weten ‘het verwerven van landbouwgrond door een burgerinitiatief, om natuurinclusieve landbouw te realiseren’. Stichting Voorgrond heeft die gevoteerde schenkingen doorgestort naar Land van Ons. Stichting Voorgrond heeft daarmee tot eind 2023 de aankoop van circa 85.000 m2 landbouwgrond door Land van Ons mogelijk gemaakt

De Groene Sprong

Stichting Voorgrond is in 2023 verbonden met Stichting De Groene Sprong, een burgercollectief dat met zes Groene Sprong-maatregelen ‘de inrichting en het gebruik van onze groene leefomgeving voor eens en altijd wil verbeteren’. De Groene Sprong heeft met het #PROJECT15x15 een heldere focus hoe we gezamenlijk de leefomgeving groener en gezonder kunnen maken. De Stichting gaat in drie plattelandsgebieden van elk zo’n 15 bij 15 kilometer met burgers, boeren en bedrijven samenwerken om de Groene Sprong-maatregelen te realiseren. De Groene Sprong zoekt gebieden waar boeren openstaan voor regeneratieve/biologische bedrijfsvoering, waar burgers groene, gezonde initiatieven willen opzetten en waar bedrijven hun terrein en pand willen vergroenen. Stichting Voorgrond heeft de voor deze activiteiten gevoteerde schenkingen doorgestort en De Groene Sprong ook uit eigen middelen financieel ondersteund.

Hieronder graag plaatsen het bestaande blok tekst Digitaal lesprogramma met afbeelding dat op screenshot 6 staat.

In de tekst moeten de volgende wijzigingen worden aangebracht:

De kop Digitaal lesprogramma moet worden ‘Natuurlijk Groen’

De tekst moet vervangen worden door:

Stichting Voorgrond heeft in 2023 (en 2024) de ontwikkeling van een digitaal lesprogramma voor het keuzevak ‘Natuurlijk groen’ voor leerlingen van het VMBO financieel ondersteund. Dat lesprogramma is ontwikkeld door de Groene Wereld, de grootste leverancier van beroepsgerichte leermiddelen binnen groen VMBO en Het Groene Wiel / Instituut voor Natuureducatie. Het lesprogramma is in 2024 afgerond: een prachtig lespakket! Stichting Voorgrond wil ook graag nog lesmateriaal over grond, bodem- en bodemdieren voor leerlingen van het primair onderwijs (laten) ontwikkelen.

De afbeelding kinderen buiten met leerkracht handhaven.

Burgerboerderij De Biesterhof

Stichting Voorgrond is in 2023 een partnership aangegaan met de regeneratieve burgerboerderij De Biesterhof in Millingen aan de Rijn (zie ook – link naar biesterhof.nl) De samenwerking richt zich in eerste instantie op ondersteuning van de ontwikkeling van een soil & compost lab. Dit project is in 2024 volop in uitvoering.

Stichting Voorgrond steunt De Patrijs

Net als zovelen maakt Stichting Voorgrond zich zorgen over de achteruitgang van de biodiversiteit in Nederland. En dat niet alleen, ze doet er ook wat aan. Niet letterlijk door ‘handjes uit de mouwen’ technisch advies of het maken van herstelplannen, wel door mensen en initiatieven voor herstel van biodiversiteit financieel te ondersteunen.